Før du kan anvende billeder i WordPress skal du hente dem over i dit mediebibliotek. Det er en god ide at sørge for, at dine billeder har meningsfulde navne, fx labrador-i-solskin.jpg fremfor DSC18996.jpg. Det gør det lettere for søgemaskiner at afkode dit indhold.

Upload af billeder

Hvis du har en håndfuld billeder, som du skal bruge i forskellige indlæg, kan du uploade dem via Medier > Tilføj ny > Vælg filer. Så åbner din computers normale mappestruktur, og du kan klikke dig frem til billederne.1.
Ved upload af billeder danner WordPress automatisk billedet i flere størrelser: Et stort, et medium og en miniature. Hvor store billederne skal være, kan du angive i Indstillinger.

Du kan også uploade billeder direkte fra et indlæg eller en side, men det du uploader vil så blive sat ind på pågældende side.

Når billederne er kopieret over til dit mediebibliotek, ser du en liste med lille preview af det enkelte billede.

Detaljer for vedhæftning

Billedet kunne allerede nu hentes ind og bruges på dit websted, men det er god stil at tilføje nogle oplysninger. Oplysningerne gør dit indhold lettere at forstå for brugere, der af den ene eller den anden grund ikke kan se billedet. Desuden giver det Google og andre søgemaskiner en bedre forståelse af kvaliteten af dit indhold, og dermed en bedre bedømmelse.

Gå til Medier > Bibliotek. Her ser ser du alle dine billeder i kronologisk orden. Klik på et for at åbne vinduet “Detaljer for vedhæftning”. Til venstre har du billedet, og til højre har du billedets metadata. Øverst nogle data, som vedrører selve billedfilen, og herefter de oplysninger som forbedrer forståelsen af dit billede, når det vises for brugeren (eller søgemaskinerne).

Alternativ tekst er en tekst der vises, hvis billedet ikke kommer frem. Det er også den tekst, der læses op af computeren for en synshæmmet bruger.

Billedteksten er den tekst som vises under billedet, når du bruger det i et indlæg eller på en side.

Beskrivelsen (forklaring følger for lige nu virker det ikke som forventet)

Rediger billede

WordPress giver nogle simple muligheder for at sætte billedet ned i størrelse (skalering), og at ændre udsnittet (beskæring). Du kan også rotere billedet.

Mulighederne er meget begrænsede sammenlignet med de ting du kan gøre med en almindelig smartphone, eller i et billedredigeringsprogram. Eneste fordel er, at fx en beskæring kan virke på alle versioner af billedet samtidigt, og at man ikke behøver uploade billedet igen for at ændringen træder i kraft.

Du kan læse mere om billedstørrelser og billedformater her (link til nogle tekniske beskrivelser – ikke nødvendigvis mine egne(?)…)


  1. Fremgangsmåden gælder også for andre fil-typer du vil vise eller gøre tilgængelige på dit websted, fx tekstdokumenter